زیر آسمان ایران

پنجره ای به سوی شگفتی های کیهان

زیر آسمان ایران

پنجره ای به سوی شگفتی های کیهان

زیر آسمان ایران

میلیون ها سال است که شب هنگام آسمان را ستارگان چشمک زن و حیرت انگیز می پوشاند و کره زمین بسان فرفرهای چرخان خورشید را دور می زند و بشر هزاران سال است که به رصد آسمان پرداخته و همچنان در تکاپوی جست و جوی عمیق تر آسمان است زیر آسمان ایران
نگاهی است به آنچه که در دنیای هیجان انگیز نجوم در حال وقوع است و پنجره ای هرچند دریچه وار به سوی شگفتی های کیهان.

۳۰ مطلب در مرداد ۱۳۸۸ ثبت شده است

کشف جالب یک آماتور

شنبه, ۲۴ مرداد ۱۳۸۸، ۱۱:۱۷ ب.ظ
یک منجم آماتور استرالیایی موفق به کشف یک لکه سیاه جدید بر روی سیاره مشتری شد

 

دقایقی پیش وب سایت رسمی اتحادیه بین المللی نجوم خبر از کشف یک لکه سیاه جدید بر روی مشتری داد. این لکه سیاه که در نزدیکی قطب جنوب مشتری دیده می شود، شباهت زیادی به لکه های ناشی از برخورد یک خرده سیارک به سطح این سیاره دارد. جالب آنکه یک منجم آماتور استرالیایی به نام Anthony Wesley برای اولین بار گزارش رویت این لکه را بر سطح مشتری داده است.

 

لکه سیاه جدید در عرض 57 و طول جغرافیایی 193 درجه (سیستم 2) بر روی مشتری قابل مشاهده است. آقای Anthony Wesley نخستین بار در 28 تیرماه موفق به رویت این لکه در نزدیکی قطب جنوب مشتری شده است. تنها زمان مناسب برای مشاهده این لکه جدید در ایران ساعت 3 و 40 دقیقه بامداد روز دوشنبه، 26 مردادماه است. زمان های ارائه شده در زیر، لحظه مشاهده لکه را به وقت مرکزی ایران نشان می دهد. از حدود 40 دقیقه قبل و بعد از زمان های مشخص شده، لکه جدید قابل رویت است. برای مشاهده تصاویر بیشتر و گزارش آقای Anthony Wesley اینجا را کلیک کنید.

 

تاریخ

روز

ساعت

22 مردادماه

پنج شنبه

4 و 36 دقیقه بامداد

23 مردادماه

جمعه

2 و 31 دقیقه بعد از ظهر

24 مردادماه

شنبه

11 و 59 دقیقه قبل از ظهر

25 مردادماه

یکشنبه

7 و 49 دقیقه قبل از ظهر

26 مردادماه

دوشنبه

3 و 40 دقیقه بامداد

27 مردادماه

سه شنبه

1و 35 دقیقه بعد از ظهر

28 مردادماه

چهارشنبه

9 و 26 دقیقه قبل از ظهر

29 مردادماه

پنج شنبه

5 و 17 دقیقه بعد از ظهر

30 مردادماه

جمعه

11 و 3 دقیقه قبل از ظهر

31 مردادماه

شنبه

6 و 53 دقیقه بعد از ظهر

 

تصویر زیر را Anthony Wesley در 12 مردادماه برای اولین بار از لکه سیاه جدید تهیه کرده است.

 

منبع:آسمان پارس

 

  • مهدیه

سومین رقابت رصدی صوفی در راه است

شنبه, ۲۴ مرداد ۱۳۸۸، ۱۱:۱۳ ب.ظ
 
جام جم آنلاین: ایران در سال‌های گذشته، شاهد رشد چشمگیری در نجوم آماتوری خود بوده است. افزایش شمار علاقه‌مندانی که از دوران کودکی دوستدار این رشته شده‌اند و برای یادگیری و مطالعه آن در کنار برنامه‌های درسی خود می‌کوشند و از سوی دیگر علاقه خانواده‌ها به این رشته هیجان‌انگیز و تفریح علمی، باعث شده فضای ویژه‌ای در زمینه نجوم آماتوری در ایران شکل بگیرد.

رشد نجوم آماتوری که در نقش وسیله‌ای به منظور ارتقای توجه عمومی به مسائل علمی مورد توجه مجامع ترویج علم جهان نیز قرار دارد برای رشد خود در ایران به تلاش‌های بسیاری مدیون است که عمده آنها از سوی علاقه‌مندان و به شکل غیرانتفاعی اتفاق افتاده است.

تاسیس ماهنامه نجوم که نخستین ماهنامه نجوم آماتوری در خاورمیانه بود، فعالیت‌های مراکزی چون رصدخانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان زعفرانیه، شکل‌گیری هسته‌های نجوم در شهرستان‌ها و تشویق رشد گروه‌های نجومی، زمینه‌سازی ارتباط منجمان آماتور جهان با جامعه نجوم آماتوری ایران، فراهم آوردن بازاری که در آن امکان تهیه وسایل مدرن ستاره‌شناسی نجوم آماتوری فراهم باشد، برنامه تلویزیونی آسمان شب  که این دانش را با دید ترویج علم به میان مردم می‌برد  و بسیاری از اقدامات دیگر باعث شد تا جامعه ما در تاریخ کوتاه فعالیت موثر خود در نجوم آماتوری، به ابتکارهای تحسین شده بین‌المللی بسیاری دست یابد. برگزاری تحسین‌برانگیز روز جهانی نجوم و هفته جهانی فضا، تلاش‌های ترویجی در مناطق محروم و اجرای برنامه‌های عمومی در کنار تلاش برای تخصصی کردن برخی فعالیت‌ها که نمونه‌های آن را در مساله گرفت‌ها، رویت هلال ماه و عکاسی نجومی می‌توان دید ازجمله این ابتکارهاست. یکی دیگر از ابتکارهای ایرانیان در زمینه رشد نجوم آماتوری، رقابت‌های رصدی است که می‌توان ادعا کرد برگزاری آن به شکل فعلی در جهان شاید بی‌نظیر باشد.

ایده اولیه برگزاری رقابتی رصدی در ایران را شاید بتوان از آن بابک امین تفرشی، از فعالان جامعه نجوم آماتوری ایران دانست. او این پیشنهاد را 9 سال پیش برای اولین بار با همکاری ماهنامه نجوم اجرا کرد. اگرچه ماراتن مسیه رقابتی بود که سال‌ها در نقاط مختلف جهان برگزار می‌شد، اما در ایران به شکل و شمایلی متفاوت برگزار شد.

رقابت رصدی ماراتن مسیه، ریشه‌اش به دوران هیجان‌انگیزی بازمی‌گردد که در آغاز عصر رصد تلسکوپ‌ها در ستاره‌شناسی باب شده بود و ستاره‌شناسان جهان تلاش می‌کردند دنباله‌دارهایی که گاه گاه ظهور می‌کردند به دام بیندازند. این دنباله‌دارها زمانی که نور در دوردست‌های زمین قرار دارد و به نزدیکی زمین و خورشید نرسیده‌اند در ابزارهای رصدی چون توده‌های کم‌سوی مه آلودی دیده می‌شوند. از سوی دیگر توان اندک ابزارهای آن دوره باعث می‌شد تا اجرام دیگری که آنها را اجرام غیرستاره‌ای می‌نامیم مانند کهکشان‌ها، خوشه‌های ستاره‌ای، سحابی‌ها و امثال آن نیز در تلسکوپ‌ها به شکل توده‌های مه‌آلود کم‌فروغی به نظر بیایند که ممکن بود شکارچیان دنباله‌دارها را به اشتباه بیندازد. به همین دلیل یکی از شکارچیان دنباله‌دارها به نام شارل مسیه فرانسوی برای آن که مانع بروز اشتباهات بیشتر برای خود و دیگران شود، فهرستی از 110 جرم آسمانی غیرستاره‌ای تهیه کرد تا دیگران آنها را به جای دنباله‌دارها اشتباه نگیرند؛ اما چنین فهرستی این ویژگی را داشت که باعث شد بعدها منجمان آماتور رقابتی بر مبنای آن پایه‌گذاری کنند که به ماراتن مسیه معروف شد. این اجرام به گونه‌ای در آسمان پراکنده شده‌اند که در فاصله میانه اسفند تا اواخر فروردین همه آنها به اندازه کافی از خورشید فاصله دارند و می‌توان در طول یک شب از غروب تا طلوع روز بعد در آسمان رصدشان کرد. همین مساله باعث شد بعدها منجمان آماتور برای بالا بردن مهارت‌های خود در این فاصله زمانی سعی کنند در طول یک شب، همه این اجرام را رصد کنند. به این رصد فشرده اصطلاحا ماراتن مسیه گفته می‌شود. معمولا گروه‌ها و افراد در منطقه‌ای صاف و به دور از نور مهتاب و نور مزاحم شب‌ها جمع می‌شوند و به طور فردی به رصد و پیدا کردن این اجرام می‌پردازند و هر کسی که توانست جرمی را رصد کند برای خود علامتی مقابل فهرست این اجرام می‌زند. این رقابت‌ها هنوز هم ادامه دارد و در کنار رقابت‌های دشوارتری نظیر رصد بخشی از اجرام فهرست هرشل یا عکاسی از اجرام مسیه، از سوی منجمان آماتور دنیا دنبال می‌شود.

آنچه در ایران بنیان گذاشته شده، بسیار متفاوت از این است. در طرحی که برای نخستین سال برگزاری، از سوی ماهنامه نجوم و از آن به بعد از سوی شاخه آماتوری انجمن نجوم ایران پی گرفته شد، رصدگران برتر کشور از سراسر ایران انتخاب و به یکی از محل‌های رصدی می‌آیند و این رقابت را برگزار می‌کنند. تفاوت اصلی در آنجاست که منجمان ایرانی باید رصد خود را به تایید داوران این رقابت برسانند. این داوران گروهی از منجمان پرسابقه هستند که سال‌ها به رصد آسمان مشغولند و در دوره‌های بعدی برندگان دوره‌های قبلی نیز به جمع داوران می‌پیوندند.

در طول نزدیک به یک دهه برگزاری رقابت رصدی مسیه معلوم شد این رقابت بشدت باعث افزایش توان رصدی منجمان آماتوری ایرانی شده است. بسیاری از افراد برای این که جواز شرکت در این رقابت را بگیرند مدت‌ها تمرین می‌کنند و مهارت‌های گوناگونی که برای به دام انداختن این اجرام کم‌سو در کمترین مدت زمان ممکن لازم بود را به دست می‌آورند.

هر سال با توجه به افزایش توانایی‌های منجمان رصدگر بر دشواری این رقابت نیز افزوده شده است به طوری که اجرام به بیش از 10 جرم رسیده و بخش‌های جنبی مانند طراحی از جرم رویت شده یا سوالات علمی از شرکت‌کنندگان نیز به آن اضافه شده است.

هفته آینده، رقابت صوفی در نزدیکی شیراز برگزار خواهد شد

اما از چندی پیش برگزارکنندگان این رقابت در انجمن نجوم ایران به این جمع‌بندی رسیدند که به دلایل مختلف ما نیازمند رقابتی متفاوت هستیم که با شرایط رصدگران پرتجربه از یک سو و همچنین شرایط اقلیمی و فرهنگی ما نیز سازگار باشد به همین دلیل رقابت رصدی صوفی پایه‌گذاری شد. رقابت رصدی صوفی رازی، به نام ستاره‌شناس برجسته ایرانی عبدالرحمن صوفی رازی بنیان گذاشته شده است. او حدود هزار سال پیش، نخستین کسی بود که فهرستی از تعدادی از اجرام غیرستاره‌ای تهیه کرد. کهکشان امره‌المسلسله یا آندرومدا، ابرهای ماژلانی بزرگ و کوچک و تعدادی دیگر از سحابی‌ها نخستین اجرامی بودند که او آنها را وقتی بهترین ابزار رصد تنها چشمان غیرمسلح بود، فهرست کرد. رقابت رصدی صوفی به بهانه بزرگداشت و معرفی مجدد او به جهان، بنیان گذاشته شد. این رقابت از سوی دیگر زمان برگزاری‌اش را به اواخر تابستان منتقل کرد؛ زمانی که احتمال بارش‌های باران و ابری بودن هوا در اقلیم ایران نسبت به بهار کمتر است. از سوی دیگر سطح دشواری این رقابت به طور چشمگیری بالاتر از ماراتن مسیه تعریف شد تا رصدگران پر تجربه‌تر بتوانند خود را محکی بزنند. از سوی دیگر برای این‌که هدف زنده نگاه داشتن نام عبدالرحمن صوفی رازی بیش از پیش محقق شود تصمیم بر این شد که رقابت به شکل بین‌المللی تعریف شود. کاری که اگرچه در اولین دوره امکان انجام آن مهیا نشد، اما در دومین دوره برگزاری این رقابت که سال گذشته در زاهدان برگزار شد، با حضور چند منجم آماتور عراقی اولین گام به سوی آن برداشته شد و در عین حال بخش معرفی آن به جهان با گرفتن پیام از منجمان حرفه‌ای و آماتور سرشناس جهان برای آن و تقدیر از یکی از پیشگامان نجوم ایران در هر دوره نیز به برنامه اضافه شد.

امسال و هفته آینده، رقابت صوفی در نزدیکی شیراز برگزار خواهد شد؛ جایی که عبدالرحمن صوفی رازی رصدخانه خود را در آنجا بنا نهاده بود. این بار در مجاورت آرامگاه کورش بزرگ، منجمان ایرانی و مهمانان خارجی گردهم خواهند آمد تا یاد صوفی رازی و نقش ممتاز ایران در پیشرفت نجوم جهان را گرامی بدارند.

این رقابت‌ها طی این سال‌ها بسیار مورد توجه جامعه نجوم ایران واقع شده، اما نکته مهم این است که گام بعدی را باید برای این علاقه و تلاش در نظر گرفت.

افزایش توانایی رصدی منجمان آماتور به خودی خود بسیار ارزشمند است، اما اگر از این توانایی استفاده بعدی صورت نگیرد ارزش واقعی آن آشکار نخواهد شد. تلاش برای ترویج رشته‌های تخصصی و رصدهای دقیق و مستمر از سوی منجمان آماتور ماهر باعث خواهد شد این افراد بتوانند از توانایی خود برای مشارکت در طرح‌های علمی با دانشمندان حرفه‌ای سود جویند. به این ترتیب سطح دانش نجوم ایران در میان آماتورها افزایش می‌یابد و از سوی دیگر، حرفه‌ای‌ها نیز همکار قابل اعتمادی برای رصدهای خود در حوزه‌هایی مانند ستاره‌های متغیر، دوتایی‌ها و امثال آن پیدا می‌کنند. این همکاری‌ها می‌تواند به سوی مشارکت‌های بین‌المللی نیز سوق پیدا کند و باعث رشد جایگاه ایران در فعالیت‌های امروزین نجوم جهان شود.

هفته آینده و در سال جهانی نجوم، ایران میزبان سومین رقابت رصدی صوفی خواهد بود. این رقابت شاید نویدی باشد به توجه بر میراث گذشته و پرافتخار ایرانیان در زمینه نجوم که در عین حال نگاهی امیدوار به آینده دارد.

پوریا ناظمی

  • مهدیه
اسامی نهایی شرکت کنندگان در سومین رقابت رصدی صوفی از سوی انجمن نجوم ایران - شاخه آماتوری در قالب اطلاعیه شماره 4 اعلام شد.

اسامی نهایی شرکت کنندگان در سومین رقابت رصدی صوفی

 

اسامی نهایی شرکت کنندگان در سومین رقابت رصدی صوفی از سوی انجمن نجوم ایران - شاخه آماتوری در قالب اطلاعیه شماره 4 اعلام شد.

زمان و مکان برگزاری سومین رقابت رصدی صوفی

 

زمان: غروب سه شنبه 27/5/88

مکان برگزاری: استان فارس، شهرستان پاسارگاد، محوطه باستانی پاسارگاد.

عرض و طول جغرافیایی رصدگاه در پاسارگاد به ترتیب عبارت است از: 33˚ 12’ 10.4’’ شمالی و ˚ 10’ 32’’53 شرقی. ارتفاع از سطح دریا در سه قلعه 1867 متر است.

 

پیش بینی های هواشناسی در شب برگزاری رقابت تا لحظه نگارش این سطور حاکی از آسمان صاف تا کمی ابری در شب برگزاری رقابت است و دمای هوا در شب برگزاری رقابت به حداقل 22 درجه خواهد رسید. ولی کماکان همراه داشتن مختصری لباس گرم برای مقابله با سرمای احتمالی هوا در ساعات پایانی شب الزامی است. برای دیدن آخرین وضعیت هواشناسی شهرستان پاسارگاد اینجا کلیک کنید.

 

تذکر: در صورت ابری بودن آسمان در شب سه سه شنبه 27 مرداد، برگزاری رقابت به شب چهارشنبه 28 مرداد موکول خواهد شد.

زمان و نشانی محل پذیرش شرکت کنندگان در سعادت شهر

 

شرکت کنندگان در سومین رقابت رصدی صوفی از ساعت 9 صبح روز دوشنبه 26/5/88 در پردیس مرکز آموزش کشاورزی علی آباد کمین در سعادت شهر فارس پذیرش شده و در خوابگاه دانشجویی این مرکز اسکان خواهند یافت.

 

نشانی مرکز آموزش کشاورزی علی آباد کمین:

 

 

لازم به ذکر است که همکاران دبیرخانه سومین رقابت صوفی در سعادت شهر از صبح روز دوشنبه، 26 مرداد از محل پلیس راه سعادت شهر، آماده راهنمایی شرکت کنندگان در سومین رقابت صوفی خواهند بود.

 

در شب رقابت برق منطقه به کلی قطع خواهد شد و در این حالت حد قدر آسمان حدود 6 خواهد بود.

 

تهیه فهرست برای ترتیب رصد اجرام صوفی بر عهده شرکت کنندگان است.

کارگاه آموزشی سومین رقابت رصدی صوفی

 

در سومین رقابت صوفی برای نخستین بار یک کارگاه نیم روزه از صبح روز سه شنبه 27/5/88 در سالن کانون سعادت شهر برگزار می شود و در طی آن سخنرانان به ارائه کارگاه هایی با موضوعات مرتبط با نجوم آماتوری خواهند پرداخت:

 

 

موضوع های کارگاه                                                                                            سخنران

 

راه و روش ساخت تلسکوپ در نجوم آماتوری                                                             دکتر نعمت الله ریاضی

 

استفاده از ثبت تصویری، برای یافتن پارامترهای یک ماهواره یا شهاب                             محمد نیلفروشان

 

ارائه روش جدید آماتوری برای سنجش تاریکی آسمان در یافتن رصدگاه   های مناسب       ندا قاسمی

 

آشنایی با علوم شهروندی و مشارکت در آن                                                              محمدجواد ترابی

 

راه و روش رصد ستاره های متغیر در همکاری با AAVSO                                              کاظم کوکرم

 

راه و روش طراحی از اجرام اعماق آسمان در نجوم آماتوری                                           احمد کریمی

 

شگردهای جادویی پردازش تصویر در عکاسی دیجیتال از اعماق آسمان                          امیرحسین ابوالفتح

 

مقایسه نجوم آماتوری در ایران با کشورهای دیگر جهان: برتری ها و کاستی ها                بابک امین تفرشی

 

نکته ها و توصیه های ضروری به شرکت کنندگان

 

1.       تمام جابجایی ها و برنامه های گروه با نظر و تحت فرمان پیشاهنگ گروه (آقای نجفی) انجام خواهد شد. تکروی در برنامه ای که در ابعاد ملی برگزار می شود جایی ندارد و با خاطیان برخورد شده و از دور رقابت کنار گذارده خواهند شد.

 

2.       هیچ یک از افراد حاضر در برنامه مجاز به استعمال هر شکل از  دخانیات در ملاء عام نیست و به پیشاهنگ ها و داوران دستور اکید داده شده تا خاطیان را از دور رقابت خارج کنند. این چنین افرادی در برنامه های آتی که شاخه آماتوری انجمن نجوم ایران برگزار می کند جایی نخواهند داشت.

 

3.       ابزار رصدی (شامل تلسکوپ یا دوربین دوچشمی) بایستی از نظر اپتیکی سالم و با کیفیت لازم باشد.

 

4.       اطلس آسمان از هر نوع که فکر می کنید به آن نیاز خواهید داشت، همراه داشته باشید.

 

5.       چراغ قوه همراه با باتری اضافه (فقط با نور قرمز) را فراموش نکنید. افرادی که از چراغ قوه با نور شدید استفاده کنند به دلیل مزاحمت برای رصدگران دیگر از دور مسابقه حذف می شوند.

 

6.       هیچ یک از حاضران در برنامه مجاز نیستند از وسایل تولید کننده نور و یا صدا (همچون لیزرهای سبز و قرمز، لپ تاپ، چراغ قوه با نور شدید، واکمن و رادیو و...) به نحوی استفاده کنند که موجب آزار اطرافیان باشد. در صورت مشاهده، پیشاهنگ های گروه وسیله مذکور را ضبط خواهند نمود.

 

7.       با توجه به احتمال برودت نسبی هوا و کاهش انرژی شرکت کنندگان پس از نیمه شب، همراه داشتن لباس گرم ضروری است.

 

8.       برای پیاده روی و بازدید های پیش بینی شده در مکان های باستانی به لوازم زیر نیاز خواهید داشت: عینک آفتابی، کرم ضد آفتاب، کفش مناسب پیاده روی و کلاه آفتاب گیر.

 

9.       توصیه می شود شرکت کنندگان در صورت سفر زمینی به سعادت شهر، در طی سفر از غذاهایی که ماندگاری زیاد دارند و در مجاورت گرمای هوا فاسد نمی شوند (غذاهای کنسروی) استفاده کنند و یا غذا را در رستوران های معتبر و شناخته شده بین راه صرف نمایند.

 

10.   توجه داشته باشید که برای حضور موفق در رقابت صوفی به انرژی زیادی نیاز دارید. از این رو لازم است که در روزهای منتهی به رقابت وضع تغذیه مناسبی داشته باشید و به اندازه کافی مایعات مصرف کنید.

 

11.   فراموش نکنید که پس از رسیدن به سعادت شهر در روز دوشنبه 26 مرداد تا عصر همین روز فرصت کافی برای استراحت پیش از آغاز مراسم افتتاحیه دارید. همچنین لازم است که دوشنبه شب به خوبی بخوابید تا روز سه شنبه در سخنرانی های متنوع در نظر گرفته شده برای کارگاه شاداب باشید و پس از آن بتوانید به دور از خواب آلودگی و خستگی در رقابت شرکت کنید.

 

12.   با توجه به تجربه رقابت های قبلی به نظر می رسد بسیاری از رصدگران در جستجوی اجرام اعماق آسمان بسیار توانا هستند، ولی در عین حال آگاهی برخی از آنان آگاهی کمی از آنچه رصد می‌کنند دارند. از این رو در رقابت امسال در حین رصد دانش افراد درباره نجوم مشاهده‌ای نیز محک زده می‌شود. این معیار نیز پس از شمارش تعداد اجرام رصد شده، برای تعیین قطعی برندگان در اولویت دوم است.

 

13.   رصدگران بهتر است با مراجعه به نقشه های آسمان، نرم افزارهای آسمان نما، و مقاله راهنما در نجوم شماره 161 ترتیب اجرام رصدی آن شب را برای خود مشخص و نقشه های راهنما را برای شب رقابت آماده کنند.

 

14.   لازم به ذکر است فهرست تکمیلی اجرام رقابت صوفی در روز برگزاری رقابت، ارائه خواهد شد.

چگونگی سفر زمینی به شیراز:

 

اتوبوس‌های تدارک دیده شده از سوی کمیته برگزاری رقابت‌ها از تهران و از محل دفتر انجمن نجوم ایران به سوی سعادت شهر رهسپار خواهد شد.

  • اتوبوس‌های تدارک دیده شده برای این منظور، در ساعت 20 عصر روز یک شنبه 25 مرداد ماه از محل ترمینال بیهقی به سوی سعادت شهر حرکت خواهد کرد و در طی مسیر خود از مبداء تهران از شهرهای قم، کاشان، اصفهان عبور خواهد کرد.

 

  • هزینه سفر با این اتوبوس جداگانه دریافت خواهد شد. همچنین هزینه صرف غذا و صبحانه در بین راه (در مسیر رفت و برگشت از تهران به پاسارگاد) بر عهده خود شرکت کنندگان است. اما هزینه اسکان، غذا و کلیه نقل و انتقالات به مدت 4 روز در پاسارگاد و شیراز، چه برای شرکت در رقابت و چه برای بازدید و گردشگری در استان بر عهده حامیان و برگزار کنندگان سومین رقابت صوفی خواهد بود.

 

  • به آن دسته از شرکت کنندگانی که در شهر‌ها و استان‌های نزدیک به تهران سکونت دارند و مایل به سفر زمینی و همراهی با کاروان اعزامی از تهران هستند،‌ توصیه می‌شود زمان رسیدن به تهران را بعد از ظهر (حدود ساعت 17 الی 18) یکشنبه 25 مرداد تنظیم نمایند. تا وقفه طولانی بین رسیدن به تهران و سپس حرکت از تهران به سوی سعادت شهر ایجاد نشود تا با مشکلات کمتری در این خصوص مواجه شوند.

 

  • شرکت کنندگانی که مایلند با این اتوبوس از تهران به سعادت شهر سفر کنند و همچنین شرکت کنندگانی که خود در شهر‌های یاد شده در مسیر حرکت این اتوبوس هستند و یا به آن شهر‌ها نزدیک‌تر هستند، می‌توانند از این شهرهای یاد شده نیز به کاروان اعزامی از تهران ملحق شوند. بدین منظور برای هماهنگی بیشتر و کسب اطلاع از جزئیات سفر، با شماره 09329351581 (خانم مبرا) تماس بگیرند.

 

 

تلفن تماس با پیشاهنگ نهمین ماراتن مسیه ایران  (فقط برای مواقع اضطراری)

شرکت کنندگان در تمام مدت برگزاری رقابت صوفی از آغاز تا به انتها، در صورت بروز هر گونه مشکل اضطراری و فوری می توانند با آقای هومن نجفی با شماره زیر در تماس باشند: 09122023017

 

ثبت نام نهایی چگونه انجام شده است؟

 

شرکت کننده برای ثبت نام قطعی می بایست پیش از این مبلغ ثبت نام خود را به شماره حساب انجمن نجوم ایران در اطلاعیه قبلی واریز و اسکن رسید بانکی را به نشانی الکترونیک sufi.competition@gmail.com ارسال کرده باشد.

 

پذیرش نهایی فقط با توجه به موارد زیر صورت می گیرد:

 اطلاعات ارائه شده در فرم اینترنتی که رصدگر پر کرده است درست و مطابق واقعیت باشد. 

شرکت کننده در هنگام پذیرش در سعادت شهر اصل رسید بانکی خود را به همکاران اجرایی برنامه ارائه کند.

 

میهمانان ویژه و پوشش خبری سومین رقابت رصدی صوفی

 

میهمانان ویژه حاضر در این رقابت عبارت خواهند بود از:

  • استاندار محترم فارس
  • فرماندار محترم شیراز
  • فرماندار محترم پاسارگاد
  • نماینده محترم مجلس شهرستان پاسارگاد
  • شهردار محترم پاسارگاد
  • رئیس و اعضای شورای شهر پاسارگاد

 

و برخی مقامات سیاسی- اجرایی دیگر.

 

همین طور متخصصان طبیعت گردی، خبرنگاران و عکاسان چند رسانه از جمله خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، خبرگزاری مهر، خبرگزاری موج، خبرگزاری میراث، برنامه تلویزیونی آسمان شب از شبکه چهار سیما، باشگاه خبرنگاران جوان، روزنامه اعتماد، روزنامه جام جم، ماهنامه دانشگر، ماهنامه صنایع هوافضا، ماهنامه نجوم، پایگاه اطلاع رسانی آسمان پارس و گروه های خبری از روزنامه های محلی و صدا و سیمای استان فارس _ مرکز شیراز شرکت‌کنندگان را همراهی می‌کنند.

حامیان سومین رقابت رصدی صوفی

 

با توجه به اینکه هزینه‌های برگزاری سومین رقابت صوفی چند برابر بیش از مبلغی است که از حق ثبت نام در این برنامه فراهم می‌شود، حامیانی از گروهها و موسسات مستقل و ارگانهای دولتی، انجمن نجوم ایران - شاخه آماتوری را در تهیه امکانات فنی و اجرایی این برنامه یاری می‌کنند.

 

سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور

سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس

وزارت علوم، تحقیقات و فناوری

شورای اسلامی شهرستان پاسارگاد

فرمانداری شهرستان پاسارگاد

شهرداری پاسارگاد

مرکز مطالعات و همکاری های علمی بین المللی  (CISSC)

سازمان ملی جوانان – استان تهران

انجمن صلح آسمانی

پروژه ویژه صلح ستارگان در سال جهانی نجوم (StarPeace)

برنامه تلویزیونی آسمان شب، شبکه چهارسیما

انجمن نجوم پاسارگاد

دانشگاه جامع علمی – کاربردی شهرستان پاسارگاد

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مرودشت

مرکز آموزش کشاورزی پردیس علی آباد کمین

جمعیت هلال احمر استان فارس

فروشگاه ایران اپتیک

موسسه آسمان و طبیعت پارس

ماهنامه دانشگر

ماهنامه صنایع هوافضا 

ماهنامه نجوم

 

سخن پایانی

 

موفقیت برگزاری سومین رقابت صوفی وابسته به نظم گروهی و همکاری با گروه برگزار کننده است. برای اجرای منظم برنامه ها به همکاری صمیمانه تک تک شرکت کنندگان نیاز است تا شب بی نظیری به یاد بماند. رعایت پاکیزگی و  قوانین حضور در یک منطقه باستانی که در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد بسیار مهم است. رصدگران تدارک یک شب رصدی تمام عیار را به  درستی ببینند، ابزار رصدی خود را از پیش کنترل کنند(در صورتی که تصویر ابزار رصدی بیش از حد نا واضح باشد سبب اختلال در برنامه و کار داور آن گروه می شود).

 

سومین رقابت صوفی با هدف نهایی و آرمانی گرد هم آمدن بهترین رصدگران اعماق آسمان از ایران و دیگر کشورهای جهان در یک شب رصدی و زیر آسمان پر ستاره، همان چیزی که  همه ما را دلباخته خود کرده است برگزار می شود.

پر واضح است که رقابت مسالمت آمیز در چنین برنامه ای، بهانه ای است برای با هم بودن، ایجاد ارتباط میان منجمان آماتور باتجربه و محک زدن توانایی های رصدی هر شرکت کننده برای خود او.

 

                                                                                                            با آرزوی موفقیت

دبیرخانه سومین رقابت رصدی صوفی

 

اسامی داوران و کادر پیشاهنگی و اجرایی و امدادی در نهمین ماراتن مسیه‌ ایران

 

فهرست نهایی شرکت کنندگان در نهمین ماراتن مسیه ایران

 

برنامه کاری و زمان بندی سومین رقابت صوفی در سعادت شهر فارس

 
 

 

توجه: برای دریافت  سه فایل بالا نیاز دارید به نرم افزارAdobe Reader 

 اگر پیش از این آن را روی رایانه خود نصب نکرده اید، برای دریافت رایگان این نرم افزار، اینجا کلیک کنید.

 

 

منبع:شاخه آماتوری انجمن نجوم ایران
  • مهدیه

دهمین سالگرد کسوفی تاریخی

پنجشنبه, ۲۲ مرداد ۱۳۸۸، ۱۲:۳۴ ق.ظ

هرگر نمی توانم آن روزهای به یادماندنی در ایران را فراموش کنم. گویی همه ی مردم ایران یکپارچه منتظر رویداد نجومی بی نظیری بودند که هر انسان فقط ممکن است یک بار آن را در عمر خویش تجربه کند. حال اگر این پدیده آخرین کسوف قرن بیستم و یکی از پربیننده ترین خورشید گرفتگی ها باشد مسلماً هیجان آن بیشتر خواهد شد. اما هر چه به زمان رویداد این پدیده نزدیکتر می شدیم بر هیجان و اضطراب همه به خصوص منجمان افزوده می شد. هیجان از دیدن یک کسوف زیبا و اضطراب از ابری شدن هوا و یا نرسیدن به رصدگاه مورد نظر! روزی نبود که رسانه های جمعی به این پدیده نپردازند. شاید بتوان زیباترین آن را پخش مستقیم کسوف از 5 پایگاه واقع در نوار سایه دانست. و جا دارد یاد و خاطره ی مجری توانمند پایگاه بروجرد، مرحوم سیامک علیقلی را زنده نگه داریم. اکنون 10 سال از آن رویداد بی نظیر می گذرد. در طی این سال ها جستجوگران سایه از ایران بارها خارج شده اند و دائماً بر خیل مشتاقان این پدیده ی افسون گر افزوده می شود. نجوم ایران به برکت توجه بسیار بالا به این پدیده پیشرفت های زیادی را شاهد بوده و امیدواریم این پیشرفت آن قدر چشمگیر باشد که از جایگاه بسیار مناسبی در جهان برخوردار شویم، به طوری که در بعدازظهر زیبای 30 اسفند 1412 هجری شمسی ساعتی پیش از تحویل سال نو، در گرد بنای تاریخی تخت جمشید، به جایگاه رفیع نجومی خویش در دنیا ببالیم. در گزارش تصویری زیر مروری بداریم ر جریانات رسانه ای در آن روزهای خاطره انگیز.

 

آخرین کسوف قرن بیستم به روایت تصویر روزنامه ها

  

  

هیاهوی ندیدن کسوف که تیتر اول بسیاری از روزنامه ها بود

  

   

مقاله هایی  برای راهنمایی و آشنایی مردم با پدیده کسوف

 

  

مسابقه عکاسی از کسوف

  

   

و برندگان این اوع مسابقات که به حق عکس های زیبایی تهیه کردند

 

و بلاخره آخرین کسوف قرن روی داد

 

خط شب برسقف روز کسوف چگونه آمد و رفت؟ 

 

Image 

رییس جمهور وقت، در حال رصدخورشید گرفتگی

منبع:پایگاه خبری ماهنامه نجوم

  • مهدیه
دیروز زحل به حالت اعتدال بهاری خود رسید. موقعیت مدارگرد کاسینی به دور زحل به گونه ایست که اتفاقات و صحنه های جالب توجه و خارق‌العاده ای از حلقه بزرگ و مسیر و مدار های اقمار زحل که سایه هایش بر سطح زحل می افتد، را به تصویر می کشد.
دیروز زحل به حالت اعتدال بهاری خود رسید. هر سیاره در این وضعیت ضمن چرخش وضعی خود، خط استوای آن  (بزرگ ترین مدار هر کره) با محور چرخش انتقالی خود منطبق می شود. وضعیت اعتدالی زحل هر 15 سال یک مرتبه روی می دهد. در زحل نیز در زمان اعتدال خود صفحه حلقه هایش نیز با صفحه منظومه شمسی منطبق می شود و تنها انعکاسی بسیار باریک بر لبه های حلقه سیاره، بازتابیده می شود و از زاویه دید ناظر زمینی نیز حلقه های زحل تقریباً غیرقابل تشخیص خواهد شد.

 



اما در حال حاضر موقعیت مدارگرد کاسینی به دور زحل به گونه ایست که اتفاقات و صحنه های جالب توجه و خارق‌العاده ای از حلقه بزرگ و مسیر و مدار های اقمار زحل که سایه هایش بر سطح زحل می افتد، را به تصویر می کشد.

در زیر برخی از آخرین تصاویر خام ارسالی از کاسینی که در 7 آگوست(16 امرداد) از حلقه های زحل گرفته شده است، نشان می دهد که چگونه نور خورشید به لبه های حلقه برخورد می کند و ذرات موجود در حلقه های زحل را با یک کنتراست بالا که حاصل تابش نور از یک زاویه کم به حلقه هاست را نشان می دهد. تا صحنه های بسیار زیبا از بازی نور را در بین ذرات و غبار حلقه های زحل را به نمایش بگذارد.

 


 

ذرات و امواج حاصل از تطور اجرام داخل حلقه ها در این تصویر به خخوبی ثبت شده است.

 


 

این عکس از حلقه F است و این گونه به نظر می رسد که گویی جرمی در این منطقه دچار انفجار یا التهاب شده است. طول سایه آن بزرگی این جرم را نمایان می کند.


 

در این تصویر چند قمر از زحل و برخورد نور بر آن مشخص است و امتداد سایه آن بر روی حلقه B ثبت شده است. این قمر قطری به اندازه تقریبی 400 متر دارد. این قمر تنها زمان هایی قابل مشاهده است که نور خورشید از کنار به آن می خورد و طی آن سایه ای به طول  40 کیلومتر را بر سطح صفحه حلقه به وجود می آورد.

 زحل این روزها در آسمان نزدیک خورشید دیده می شود و از این بابت رصد این سیاره زیبا را از روی  زمین با مشکل مواجه کرده است. اما کاسینی، رصدگری به نمایندگی از زمین در موقعیت بسیار خوبی برای نمایاندن این سیاره به زمینیان دارد. کاسینی در پنجمین سال عمر خود زندگی می کند. ناسا پنج سال پیش کاسینی را جهت مطالعه و تصویر برداری از زحل، حلقه ها و اقمارش به فضا فرستاد. مأموریت زحل سال گذشته به پایان رسید، اما ناسا تصمیم گرفت تا فعالیت این مدارگرد را برای دو سال دیگر تمدید کند.

منبع : آسمان پارس

  • مهدیه

تصویر ایستگاه بین المللی فضایی ISS

سه شنبه, ۲۰ مرداد ۱۳۸۸، ۱۲:۵۶ ق.ظ
  • مهدیه
 

 

قمر تیتان بیش از یک میلیارد کیلومتر (759 میلیون مایل) با فاصله دارد اما بیشتر اختر شناسان به تحقیق و پژوهش در مورد تیتان (تغییر و تحولات سطحی آن) بیش از زمین علاقه نشان میدهند.

 

این مسئله, موضوع دو مذاکره مهم این هفته دراجلاس اتحادیه بین المللی نجوم در ریودوژانیرو- برزیل است

دو پژوهشگر ناسا , راسلی لوپز و رابرت نلسون  از آزمایشگاه پیرانش جت در پاسادنا – کالیفورنیا گزارش دادند که آب و هوا و تغییرات زمین شناسی در تیتان شباهت بسیار زیادی به زمین دارد وتیتان با توجه به اینکه از اقمار زحل میباشد به طور متوسط تنها 100 درجه سانتی گراد (212 درجه ارنهایت) سردتر از قطب جنوب است.             

     

این دو پژوهشر همچنین گزارش دادند تیتان هم اکنون میزبان فرایند های شیمیایی میباشد که مشابه فضای آغازین پیدایش حیات در زمین است و در واقع این تنها اثری میباشد که برای جستجوی حیات بر روی تیتان ما را امیدوار میکند.

باد, باران , آتشفشان ها , نوع ساختار آن ,دیگر مراحل پیشرفت و همه خصوصیات حجاری مشابه زمین این قمر (علی رغم ظاهر پیچیده و متنوع آن) پس از پژوهش و برسی نهایی آماده و در جلسه ارائه میشود.

دانشمندان فکر میکنند که ترکیبات خارج شده از"cryovolcanoes " (نام نوعی آتشفشان که از آن عناصر با نقطه جوش پایین ویا ترکیباتی مانند آب ، آمونیاک ، دی اکسید کربن ، نیتروژن ، متان و ... خارج میگردد.) در سطح تیتان بجای مواد معدنی داغ در واقع مایعی سرد از آب یخ و آمونیاک میباشد!

لوپز همچنان اذعان نمود این قمر باتوجه به شرایط زیست محیطی و دمایش بیش از هر مرجع دیگری در منظومه شمسی به زمین شباهت دارد.

 

 در ماموریت مشترک کاسینی – هویگنس( NASA/ESA/ASI ) جزییات سطحی بیشتری از تحولات و فرایندهای زمین شناسی این سیاره جوان و همچنین نمایی از دهانه های برخوردی , رشته کوه ها , شن های روان و حتی دریاچه ها برای ما آشکار شد.

دستگاه رادار مدارگرد کاسینی به دانشمندان اجازه داد تا با بکار گیری آن تقربا از یک سوم سطح تیتان تصویر برداری کند آنان با استفاده از امواج رادار تونستند در جو بسیا غلیظ این قمر نفوذ کنند و البته هنوز عوارض سطحی بکری برای پوشش دهی توسط رادار وجود دارد.     

تیتان یکی از اقمار بزرگ منظومه شمسی است که از سیاره عطارد بزرگتر و تقربا هم اندازه مریخ است که از گذشته اختر شناسان را مجذوب خود کرده است. تیتان تنها قمری است که جوی به این ضخامت دارد و  تنها جرم آسمانی بعد از زمین است که در آن ماده بصورت مایع یافت میشود این در حالی است که بر خلاف پراکندگی و کمبود در جنوب تعداد زیادی دریاچه های فعال در عرض های شمالی آن دیده شده است

که گمان میرود از هیدروکربن مایع و همچنین اتان و متان لبریز باشند.

همچنین بر روی این قمر اعجاب انگیز گاز متان همانند آب دارای چرخه تبخیر و بارش ( بصورت برف و باران) بوده و توانایی ظاهر شدن به صورت هر سه حالت ماده یعنی جامد , مایع و گاز را دارد.از طرفی باران متان سبب فرسایش و از بین رفتن کانال ها و فرم دریاچه ها روی سطح تیتان شده و همچنین به محو شدن آثار دهانه های برخوردی ناشی از اصابت سنگ ها ی آسمانی که نسبت به نقاط دیگری مانند ماه و  سیاره عطارد  دارای بیشترین ناهمواری-عمق بیشتر- هستند( و حاوی اطلاعات بیشتری اند) کمک میکند.

 

تصویر موزاییکی جدید کاسینی که یک دریاچه خشک شده در جنوب تیتان را نشان میدهد.

از امکانات دیگر کاسینی دستگاه طیف سنج نقشه برداری و بصری میباشد که با استفده از ثبت اثر تغییرات پرتو فرو سرخ موفق به کشف منطقه ی به نام  Hotet Regio شد که احتمال میرود زمانی در این منطقه آمونیاک منجمد وجود داشته که بعدها پراکنده گشته یا پوشش آن از بین رفته است.

با توجه به اینکه آمونیاک برای مدت طولانی در فضای آزاد باقی نمی ماند اما مدل به ما نشان میدهد آمونیاک توانایی باقی ماندن در فضای جو تیتان را دارد ! و همچنین برای ماآشکار میکند فرایند دیگری در کار است که آمونیاک را آزاد کرده و به سطح میرساند , از طرفی تصاویر رادارنیز عملکردی شبیه به ساختار آتشفشان های زمینی را در نزدیکی محلی مشکوک به نشت آمونیاک به ما نشان میدهد. به دنبال این مطالب , نلسون گفت : عکس های فرو سرخ جدیدی  هم از این منطقه در  IAU  ارائه شده اما هنوزنیازبه مدارک بیشتری برای اثبات " cryovolcanoes "                        

(نام نوعی آتشفشان که از آن عناصر با نقطه جوش پایین ویا ترکیباتی مانند آب ، آمونیاک ، دی اکسید کربن ، نیتروژن ، متان و ... خارج میگردد.) و نشت آمونیاک از این طریق به سطح سیاره است.

این مسئله که آمونیاک در ارتباط و وابستگی با متان ونیتروژن اصلی ترین عاملان جو تیتان هستند که به دقت فضای آغازین پیدایش حیاط بر روی زمین را تکرار میکنند ذهن دانشمندان را آزاد نمیگذارد.

اما سوال مهم و هیجان انگیز اینست که آیا امروزه مراحل پیشرفت و تغییرات شیمیایی جو تیتان از یک پیش زیست شیمیایی همانند زمین که حیات تحت آن شکل گرفت حمایت میکند؟

امروزه محققان قمر تیتان امیدوارانه با استفاده از کاوشگر کاسینی برای مدت به اندازه لازم طولانی به مشاهده و برسی آن به دنبال یک تغییر در فصل هایش هستند البته لوپز احتمال میدهد که هیدروکربن موجود در آنجا تبخیر گشته زیرا این نیم کره در حال سپری کردن تابستان بوده و تا زمانی که پس از چند سال تغییری در فصل ها ایجاد گردد و تابستان به عرض های شمالی باز گردد شاید همه دریاچه های آنجا تبخیر شوند و این منابع در جنوب به پایان برسند.   

منبع:آسمان پارس

  • مهدیه

بارش شهابی برساووشی

يكشنبه, ۱۸ مرداد ۱۳۸۸، ۱۱:۱۴ ب.ظ
این روزها زمین در حال وارد شدن به توده گرد و غبار به جای مانده از دنباله دار سویفت-تاتل، یعنی منشاء بارش شهابی برساوشی است. اگرچه این بارش هنوز به اوج خود نرسیده است  و اوج آن در 11 و 12 آگوست (20 و 21 اَمرداد 1388) خواهد بود اما  آتش بازی برساوش از هم اکنون آغاز شده است.

به تصویر زیر نگاه کنید:

 

 

 این تصویر یک  آذرگوی بسیار درخشان است که دنباله غبار آلود آن به خوبی دیده میشود. این  آذرگوی یکی از هزاران  شهاب بارش برساوشی است و توسط یک دوربین دیجیتال، درست بعد از نیمه شب روز 26 جولای (4 اَمرداد) شکار شده است.
 اما  هنوز برای هیجان زده شدن زود است. ما هنوز در کناره های  توده غبار هستیم . بنابراین اگر شما امشب به آسمان خیره شوید  تنها چند شهاب در ساعت خواهید دید. اما این وضعیت با نزدیک شدن به 20 و 21 اَمرداد تغییر خواهد کرد. در این روزها زمین به متراکم ترین بخش این توده وارد می شود و آن وقت شما می توانید در هر ساعت دهها شهاب ببینید.
 بهتر است رصد این بارش بعد از غروب آفتاب آغاز شود و تا بامداد صبح روز بعد ادامه یابد.رصدگران باتجربه راهکار خوبی را پیشنهاد می کنند: یک زیر انداز یا پتو روی زمین پهن کنید روی آن دراز بکشید و به آسمان خیره شوید (البته مراقب باشید وسط خیابان محل مناسبی برای اجرای این روش نیست). پس باید  از نور شهر فرار کنید و تا جایی که می توانید  به مکان تاریکی بروید. شهاب ها ممکن است در هر نقطه ای از آسمان دیده شوند اما  دنباله همه آنها به صورت فلکی برساوش ختم می شود.
اما یک آلودگی نوری در شب 21 مرداد وجود دارد که راه گریزی از آن وجود ندارد و آن نور ماه است. ماه در این حالت در تربیع دوم قرار دارد و 55 درصد سطح آن روشن است  ودرست در همسایگی برساوش و در صورت فلکی حمل قرار دارد. البته ماه هم زیبایی خاص خود را دارد اما هرگز به آن خیره نشوید زیرا سبب میشود چشمان شما آمادگی خود برای دیدن شهاب های کم نور را از دست بدهند.
 

 

 

این تصویر آسمان  نیمه شب 11و 12 آگوست را نشان میدهد و خطوط قرمز شعاع بارش شهابها هستند اگرچه شهابها را در همه جای آسمان میتوان دید اما دنباله همه آنها به کانون بارش یعنی صورت فلکی برساوش می رسد.

اگرچه وجود ماه تربیع دوم در آسمان  رصد بارش شهابی برساوشی را تحت تاثیر قرار می دهد اما احتمال افزایش نرخ  شهاب ها نیز وجود دارد. به طور معمول اوج این بارش در (21مرداد) 12 آگوست و بین ساعات  17:30 تا 20:00 (به وقت جهانی) _21:00 تا 23:30 به وقت ایران_ اتفاق می افتد اما به گفته  Esko Lyytinen یکی از پژوهشگران این زمینه، امکان دارد امسال  زودتر وحدود ساعت 09:00 (به وقت جهانی)_12:30(به وقت ایران)_12 آگوست وارد توده 1610 شویم .که این امرسبب افزایش چند ده تایی تا صد تایی ZHR می شود. Mikhail Maslov یکی دیگر از این پژو هشگران اعتقاد دارد که این بارش از ساعت 08:00  (وقت جهانی) _11:30 (به وقت ایران)_ ولی با نرخ تنها 10 تا 15 شهاب در ساعت رخ خواهد داد. به این ترتیب طبق نظر هردو پژوهشگر به دلیل نزدیکی به مرکز توده، نرخ بارش از حد معمول بیشتر خواهد بود. این توده به جا مانده از قرن 19 حدوداً به میزان 0.003 واحد نجومی از درون مدار زمین عبور می کند که این عبور حدود 5:00 (به وقت جهانی)_8:30(به وقت ایران)_ روز 12 آگوست خواهد بود و افزایش 10 تا 100 تایی ZHR  را به همراه خواهد داشت.

 


نرخ بارش از ابتدای ورود زمین به توده


مزاحمت نور ماه در ساعات  اولیه پس از غروب آفتاب  21 اَمرداد  کمترین حد خود را دارد زیرا بین حدود ساعت 9 تا 11 شب ماه و صورت فلکی برساوش هر دو در سمت شمال آسمان ارتفاع پایینی دارند و این ارتفاع پایین  سبب کاهش  نور ماه در آسمان می شود و این یعنی فرصتی برای  تماشای نمایش زیبای زمین خراش ها.
زمین خراش ها شهابهایی هستند که به دلیل  نزدیکی به افق  مانند گذر یک قطعه سنگ از سطح آب یک دریاچه از میان جو زمین می گذرند. این نوع شهابها معمولا ردی بلند از خود به جای میگذارند و کندتر و رنگین تر از بقیه هستند. اگرچه ممکن است با یک ساعت رصد آسمان حداکثر دو یا سه زمین خراش ببینید اما حتی دیدن یکی از آنها نیز شب ارزشمند و خاطره انگیزی را برای شما رقم خواهد زد.
پس ازآسمان زیبای بالای سرتان لذت ببرید.

منبع : آسمان شب ایران

  • مهدیه

شکار ستاره ای جدید در آسمان

يكشنبه, ۱۸ مرداد ۱۳۸۸، ۱۰:۵۱ ب.ظ
جدیدترین تصاویر تهیه شده توسط اخترشناسان ژاپنی، ستاره ای جدید را نشان می دهد که توجه منجمان را به خود معطوف کرده است.

 در تصاویر گرفته شده، توسط چندین اخترشناس ژاپنی از محدوده صورت فلکی قوس  نواختری از قدر 7.7 آشکار شده است، که رصدهای صورت گرفته از مراکز نجومی روسیه، آمریکا و اروپا ظهور این جرم جدید را تأیید می کنند.

Image 

 

 Image

نام رسمی برای این نواختر انتخاب نشده است، و در اخبار مربوط به این ستاره از Nova Sgr 2009 No. 3

و  VSX J180707.6-334633 استفاده شده است. پس از غروب آفتاب شما هم به سراغ این جرم بروید، و با تعیین قدر آن در بازه های زمانی مشخص، گزارش های رصدی خود را به سایت نجوم و انجمن آمریکایی رصدگران ستاره های متغیر بفرستید.

منتظر اخبار تکمیلی از این پدیده باشید.

مختصات نواختر:

RA = 18h 07m 07.67s, (بعد)

 Dec = -33d 46m 33.9s (2000.0)(میل)

منبع:پایگاه خبری ماهنامه نجوم

  • مهدیه

سیاهچاله‌های فضایی آواز می‌خوانند!

شنبه, ۱۷ مرداد ۱۳۸۸، ۱۰:۳۷ ب.ظ

در اعماق تاریکی کهکشان و در فاصله 300 میلیون سال نوری از سطح زمین، سیاهچاله عظیمی وجود دارد که بیش از 5/2 میلیون سال است آواز یکنواختی را زمزمه می‌کند. همان‌طور که می‌دانید حرکت امواج صوتی نیازمند وجود سطح واسطی نظیر آب یا هواست.

حال این سوال مطرح می‌شود که حرکت این امواج در فضای خلا چگونه امکان‌پذ‌یر خواهد بود؟ در سطح زمین امواج صوتی با به ارتعاش درآوردن مولکول‌های هوا که اطراف آنها را فراگرفته‌اند از منبع تولید صوت در جهات مختلف حرکت می‌کنند. ارتعاش ایجاد شده در مولکول‌های هوا از یک مولکول به مولکول دیگر منتقل می‌شود تا این‌که در نهایت با گوش برخورد کرده و به صورت صدا شنیده می‌شود. از آنجایی که در اعماق فضا، آب، هوا یا هیچ ماده واسط دیگری وجود ندارد که بتواند انتقال امواج صوتی را امکان‌پذیر سازد، حرکت امواج صوتی در این منطقه اغلب بسختی انجام خواهد شد. سیاهچاله‌ها اجسام سماوی بسیار بزرگی هستند که معمولا در مرکز کهکشان‌های فعال یافت می‌‌شوند و گفته می‌شود که نیروی جاذبه سیاهچاله‌ها بقدری شدید است که تقریبا هیچ ماده‌ای نمی‌تواند از این جاذبه فرار کند و به ناچار در آن سیاهچاله گرفتار خواهد شد. اگرچه جاذبه سیاهچاله‌ها سبب جذب مخلوطی از ماده انرژی در محیط اطراف آن شده و حلقه‌های متشکل از ذرات گرد و غبار و گاز را در اطراف آن به وجود خواهد آورد، اما بخشی از این ماده از قطب‌‌های این ماده به صورت فواره‌ای در حال خارج شدن خواهد بود. این فواره‌ها در گازهای اطراف سیاهچاله نفوذ کرده و بسته‌هایی از ماده را به صورت ابر یکنواخت در آن ایجاد می‌کنند. امواج صوتی نوعی موج فشار هستند. سیاهچاله‌ها یا به عبارت دیگر مداری که به صورت فواره‌ای از قطب‌های آنها خارج می‌شوند امواج صوتی مهیبی را ایجاد می‌کنند که در گاز کهکشانی که اطراف آنها را فراگرفته است منتشر خواهد شد. هنگامی‌که مواد خارج شده از قطبین سیاهچاله‌ها با سرعتی برابر با سرعت نور به گاز گرمی که به داخل کهکشان‌های بزرگ بیضوی شکل و خوشه‌های کهکشانی برخورد می‌کند، این فواره‌ها همانند چوب‌های ضربه‌زننده بر سطح طبل و سطح این گازها همانند سطح طبل عمل خواهد کرد. اگرچه شنیده شدن این امواج به علت وجود سطح خلا که واسطه میان ما انسان‌ها و سطح این گازهای گرم است، امکان‌پذیر نخواهد بود، اما جالب است بدانید که امواج صوتی ایجاد شده به کمک اشعه‌ایکس قابل مشاهده خواهد بود. با توجه به آنچه گفته شد می‌توان دریافت که آهنگ جنبش سیارات و حتی سیاهچاله‌های عظیم می‌تواند نقش بسیار مهمی در شناخت ماهیت جهان هستی و عوامل تاثیرگذار بر شکل‌گیری آن داشته باشد. اگرچه هیچ موجود زنده‌ای روی زمین نمی‌تواند شنونده آهنگ جنبش سیارات و دیگر اجسام سماوی باشد، اما این گروه موسیقی بی‌وقفه در تلاش هستند تا بتوانند پیامی را به گوش ما انسان‌ها برسانند. این در حالی است که در سطح زمین نیز محققان بی‌وقفه در جستجوی یافتن راهی هستند تا بتوانند گوش شنوایی را برای شنیدن آهنگ جنبش و حرکت اجسام سماوی طراحی کنند که بتواند بسیاری از معماهایی که از گذشته‌های دور در ذهن انسان‌ها مطرح بوده است را پاسخگو باشد.

منبع:روزنامه جام جم

 

  • مهدیه