زیر آسمان ایران

پنجره ای به سوی شگفتی های کیهان

زیر آسمان ایران

پنجره ای به سوی شگفتی های کیهان

زیر آسمان ایران

میلیون ها سال است که شب هنگام آسمان را ستارگان چشمک زن و حیرت انگیز می پوشاند و کره زمین بسان فرفرهای چرخان خورشید را دور می زند و بشر هزاران سال است که به رصد آسمان پرداخته و همچنان در تکاپوی جست و جوی عمیق تر آسمان است زیر آسمان ایران
نگاهی است به آنچه که در دنیای هیجان انگیز نجوم در حال وقوع است و پنجره ای هرچند دریچه وار به سوی شگفتی های کیهان.

چهره‌های ماندگار نجوم آماتوری جهان

سه شنبه, ۱ بهمن ۱۳۸۷، ۱۲:۱۰ ق.ظ
سر آلفرد پاتریک کالدول مور
سر آلفرد پاتریک کالدول مور، معروف به پاتریک مور، موثرترین منجم آماتور تاریخ بریتانیا در ترویج نجوم در میان مردم است. وی بیش از 50 سال است برنامه‌ای به نام آسمان شب (The Sky at Night) را در بی‌بی‌سی اجرا می‌کند. نخستین برنامه آسمان شب بی‌بی‌سی بهار 1336 روی آنتن رفت و این برنامه همچنان علی‌رغم کهولت سن پاتریک مور ادامه دارد.

این برنامه طولانی‌ترین برنامه تلویزیونی تاریخ دنیا با اجرای مجری اصلی خود است. پاتریک مور مجری تلویزیونی، گوینده رادیویی، محقق و نویسنده نجومی‌ مشهوری است که اغلب منجمان آماتور سراسر دنیا حداقل با یکی از 70 جلد کتاب وی آشنا هستند. سر پاتریک مور همچنین ریاست انجمن نجوم بریتانیا و عضویت در هیات موسس و ریاست انجمن نجوم عمومی ‌را برای سال‌های متوالی در کارنامه خود دارد. به عقیده بسیاری از منجمان در جهان، سر پاتریک مور، موفق‌ترین و موثرترین منجم آماتور سراسر قرن بیستم است.

 

رابرت ایوانز

رابرت ایوانز، کشیش استرالیایی است که تاکنون 40 ابرنواختر و یک دنباله‌دار کشف کرده است. او با رصد با تلسکوپ 10 اینچی توانست 10 ابرنواختر بیابد و پس از آن به تلسکوپ 16 اینچی‌رو آورد. رابرت ایوانز تمامی ‌این ابرنواخترها را فقط با رصد چشم کشف کرد در صورتی که سال‌هاست رقابت تلسکوپ‌های خودکار برای کاوش آسمان آغاز شده است. ایوانز در رصد کهکشان‌ها برای یافت ابرنواخترها رقیب ندارد و نزدیک به 1500 کهکشان را چه از لحاظ مکانی و چه از لحاظ روشنایی ستاره‌هایشان در ذهن به خاطر دارد. او 2 دهه ریاست انجمن آمریکایی رصدگران ستاره‌های متغیر را به عهده داشت.

جان دابسون

جان دابسون، یکی از تاثیرگذارترین منجمان آماتور در سراسر جهان است. اغلب منجمان آماتور در سراسر دنیا، جان دابسون را به سبب تلسکوپ‌های دابسونی می‌شناسند. جان دابسون طراح این تلسکوپ‌های ارزان‌قیمت است که دارای استقراری راحت و ارزان و آینه‌ای مناسب است. اکنون بسیاری از منجمان آماتور سراسر جهان از تلسکوپ‌های دابسونی برای رصد آسمان استفاده می‌کنند. این تلسکوپ‌ها می‌توانند نور زیادی را جمع‌آوری کنند و بزرگنمایی مناسبی دارند تا منجمان آماتور بتوانند اجرام کم‌فروغ آسمان را رصد کنند.

همچنین جان دابسون، مردم را در رصدهای خود و شگفتی رصد آسمان سهیم می‌کرد. او که اکنون 93 سال سن دارد، پایه‌گذار مفهوم نجوم خیابانی است. نجوم خیابانی تعبیر منجمان آماتور از قرار دادن تلسکوپ‌های خود در کنار خیابان است که در آن با مردمی‌که از آن خیابان می‌گذرند شوق رصد آسمان را به اشتراک می‌گذارند.

کارولین شومیکر

کارولین شومیکر، یکی از کاشفان دنباله‌دار شومیکر  لوی بود که در سال 1994 با سیاره مشتری برخورد کرد. خانم کارولین شومیکر رکورددار کشف بیشترین دنباله‌دارها به صورت شخصی است. کارولین بیوه یوجین شومیکر معروف، پایه‌گذار رشته علوم سیاره‌ای است. او در دهه 1980 رصد سیارک‌ها و دنباله‌دارهایی که از نزدیکی زمین عبور می‌کنند را در رصدخانه‌های پالومار و کلتک آغاز کرد. کارولین شومیکر با استفاده از تصاویر فیلمی ‌(غیر دیجیتال) گرفته شده از دریچه تلسکوپ میدان دید باز پالومار و همچنین دیدن عکس‌ها در زیر دستگاه استریوسکوپ، به دنبال اجرامی ‌می‌گشت که نسبت به ستاره‌های زمینه حرکت کرده بودند.

تا سال 2002 شومیکر 32 دنباله‌دار و بیش از 800 سیارک را کشف کرده بود. کارولین شومیکر به پاس همین کشفیاتش دکترای افتخاری از دانشگاه آریزونای شمالی و همچنین مدال دستاورد علمی‌ تجربی ناسا را دریافت کرد.

آلن هیل

آلن هیل، یکی از دو منجم آماتوری است که دنباله‌دار هیل  باپ را کشف کرد. دنباله‌دار هیل  باپ به احتمال زیاد بیش از همه دنباله‌دارهای قرن بیستم در سراسر جهان رصد شد و یکی از پرنورترین دنباله‌دارهای دهه‌های اخیر بود.

هیل همچنین برای مدتی برای آزمایشگاه پیشرانش موشک ناسا و ماموریت ویجر 2 کار می‌کرد. او برای ادامه تحصیلات خود از ناسا بیرون آمد و در سال 1992 دکترای نجوم خود را از دانشگاه ایالتی نیومکزیکو گرفت.  او در حالی دنباله‌دار هیل  باپ را در سال 1995 کشف کرد که پیش از آن 200 دنباله‌دار را رصد کرده بود.

دیوید اچ لوی

دیوید اچ لوی، معروف به دیوید لوی، منجم کانادایی و نویسنده علمی ‌مشهوری است که بیشتر وی را به سبب کشف دنباله‌دار شومیکر  لوی 9 که در سال 1994 با سیاره مشتری برخورد کرد می‌شناسند. تاکنون دیوید لوی 22 دنباله‌دار را به صورت مستقل یا مشترک با شومیکرها، یوجین و کارولین شومیکر، کشف کرده است. او بیش از 30 کتاب نوشته است که اغلب آنها درباره موضوعات نجومی ‌است.

لوی همچنین هرازگاه در ماهنامه نجومی ‌اسکای اند تلسکوپ و هفته‌نامه پارید با 32 میلیون تیراژ، مقاله‌های علمی ‌می‌نویسد. لوی و همسرش هر هفته برنامه نجومی ‌گفتگومحوری را در اینترنت اجرا می‌کنند.
به سبب پاسداشت زحمات لوی سیارک 3673  لوی به نام وی نامگذاری شده است.

ثبت دیدگاه (۰)

هیچ دیدگاهی هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی