زیر آسمان ایران

پنجره ای به سوی شگفتی های کیهان

زیر آسمان ایران

پنجره ای به سوی شگفتی های کیهان

زیر آسمان ایران

میلیون ها سال است که شب هنگام آسمان را ستارگان چشمک زن و حیرت انگیز می پوشاند و کره زمین بسان فرفرهای چرخان خورشید را دور می زند و بشر هزاران سال است که به رصد آسمان پرداخته و همچنان در تکاپوی جست و جوی عمیق تر آسمان است زیر آسمان ایران
نگاهی است به آنچه که در دنیای هیجان انگیز نجوم در حال وقوع است و پنجره ای هرچند دریچه وار به سوی شگفتی های کیهان.

به لطف محاسبات دقیق اخترشناسان، تا به حال نظریه‌های زیادی در خصوص نحوه‌ی اتفاق افتادن یک ابرنواختر مطرح شده است ولی تا به حال ابرنواختری در دسترس نبوده تا بتوان این نظریات را با واقعیات تجربی مقایسه کرد و اعتبار آن‌ها را سنجید.

امروزه به لطف فناوری‌های پیشرفته‌ای که به آن دست یافته ایم قادریم به راحتی نوترینوها و سایر ذرات خارج شده از این ابرنواخترها را شناسایی کنیم، ضمن اینکه به کمک دوربین‌ها فروسرخ فوق العاده دقیقی که بشر در اختیار دارد، می‌توانیم بقایای یک ابرنواختر را مشاهده کنیم. در کهکشان ما ابرنواخترها یک یا دوبار در هر قرن اتفاق می‌افتند بنابراین دیدن یک ابرنواختر یک شانس فوق العاده برای انسان‌ها به شمار می‌رود.

تنها چیزی که نیاز داریم دانستن محل وقوع و نحوه‌ی شناسایی نوترینوهای خارج شده از یک ابرنواختر است. سامانه‌ی ما باید قادر باشد تا به محض تشخیص ابرنواختر دوربین‌های فروسرخ را به سمت آن نشانه گیری کند تا بتوانیم شاهد مراحل کامل آن باشیم.

یک نمونه‌ی آزمایشی از چنین ابزارهایی، شناساگر EGADS در ژاپن است که از یک مخزن 200 تنی از آب فوق خالص تشکیل شده است. این آب خالص حاوی مقادیر بسیار کمی از فلز gadolinium است. این فلز در برخورد با نوترینوها آن‌ها را به خود جذب می‌کند و سپس انرژی مازاد خود را آزاد می‌کند. از روی این انرژی می‌توان به وجود نوترینوها پی برد. این سامانه سیگنالی را نیز به دوربین‌های فروسرخ می‌فرستد تا محل دقیق نشانه روی دوربین‌ها برای مشاهده ابرنواختر در آسمان را مشخص کند.

بدون استفاده از چنین سامانه‌های فوق دقیقی شانس دیدن یک ابرنواختر با چشم بسیار پایین است. البته اگر در نیمه شمالی کره زمین زندگی می‌کنید باید گفت شانس شما نزدیک صفر است. اما برای اخترشناسانی که سال‌ها در پی نظریه‌های بهتری برای توضیح این پدیده بودند شانس دیدن یک ابرنواختر در کهکشان خودمان بسیارهیجان انگیز است. کسی چه می‌داند؟ شاید نتایج این مشاهده تمام دانسته‌های ما از ستارگان و چرخه زندگی آن‌ها را دگرگون کند.

زومیت

  • ۹۲/۰۸/۲۶
  • مهدیه

ثبت دیدگاه (۰)

هیچ دیدگاهی هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی