زیر آسمان ایران

پنجره ای به سوی شگفتی های کیهان

زیر آسمان ایران

پنجره ای به سوی شگفتی های کیهان

زیر آسمان ایران

میلیون ها سال است که شب هنگام آسمان را ستارگان چشمک زن و حیرت انگیز می پوشاند و کره زمین بسان فرفرهای چرخان خورشید را دور می زند و بشر هزاران سال است که به رصد آسمان پرداخته و همچنان در تکاپوی جست و جوی عمیق تر آسمان است زیر آسمان ایران
نگاهی است به آنچه که در دنیای هیجان انگیز نجوم در حال وقوع است و پنجره ای هرچند دریچه وار به سوی شگفتی های کیهان.

تصویری جدید از راه شیری به کمک هرشل

دوشنبه, ۲۰ مهر ۱۳۸۸، ۰۴:۴۹ ق.ظ
در تصاویر جدیدی که توسط رصدخانه فضایی هرشل گرفته شده است، بخش کوچکی از کهکشان راه شیری به چشم می‌خورد که تا کنون به این شکل مشاهده نشده.

به تازگی رصدخانه هرشل با کمک تصاویر همزمان دو دوربینSPIRE  (تصویرگر نورسنجی و طیفی) و  PACS(طیف سنج و دوربین آشکارساز نور) تصاویرخارق‌العاده‌ای از ماده بین ستاره‌ای در کهکشان ما تهیه کرده است. این عکسهای جدید،در نخستین آزمایش بکارگیری همزمان این دو ابزار گرفته شده است.

دوربین SPIRE به طول موج‌های بین 250 تا 500 میکرون (یعنی 500 الی 1000 برابر بلندتر از طول موج‌های مرئی) واکنش نشان می‌دهد.PACS  هم طول موج‌های بین 70 تا 170 میکرون را پوشش می دهد. این دو با هم تصاویری پر از جزئیات، با 5 رنگ فروسرخ مختلف را تهیه می‌کنند، که نه تنها باعث آشکار سازی مواد جدید در کهکشان می‌شود بلکه اطلاعات کاملی را در اختیار ستاره‌شناسان قرار می‌دهد. اطلاعاتی نظیر حجم مواد، تجمع مواد، دما، ساختار و اینکه آیا برخی از آنها باعث شکل‌گیری ستاره‌های جدید می‌شوند یا خیر. ستاره‌ها در محیط های سرد و متراکم شکل می‌گیرند و این تصاویر مرکب محل‌های تشکیل ستاره‌ها را نیز آشکار می‌کند. این مکان‌ها در تصاویری با یک رنگ فروسرخ یا تصاویری که در طول موج‌های کوچکتر از فروسرخ گرفته شده به‌سختی  قابل تشخیص است.

Image 

این دوربین‌ها از فضایی به ابعاد 2×2 درجه (حدود 16 برابر اندازه قرص ماه از دید زمین) عکس می‌گیرند و مخزنی از مواد سرد را در پهنۀ کهکشان آشکار می‌کنند که قبلا در آن مکان آشفته به نظر می‌رسید. مادۀ بین ستاره‌ای در رشته‌ها و ریسمان‌های پر پیچ وخم ستاره‌های تازه متولد شده به هم پیوسته و متراکم می‌شود. شبکه‌ای پیچیده از ساختارهای رشته‌ای با ویژگی‌های شگفت انگیز می‌ببینیم، که نشان دهندۀ حلقه‌ای از رویدادهای مربوط به شکل‌گیری ستاره‌ها در همان زمان است که شبیه قطرات باران روی یک رشته است که در نور خورشید می‌درخشد.

از این پس هرشل جا‌یجای راه شیری را پیمایش خواهد کرد و پرده از رازهای شکل‌گیری ستاره‌ها بر خواهد  داشت.

«دیوید کلمن»(David Clements)، عضو تیمSPIRE  در بخش فیزیک دانشکدۀ امپریال لندن، گفت:" این تصاویر بیانگر این است کهSPIRE  وPACS  هماهنگی خوبی با هم دارند و این نه تنها در مطالعۀ کهکشان ما بلکه در مطالعات گسترده هرشل روی فرضیه‌های کهکشان کاربرد دارد".

 

منبع پایگاه خبری ماهنامه نجوم  

  • ۸۸/۰۷/۲۰
  • مهدیه

ثبت دیدگاه (۰)

هیچ دیدگاهی هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی