زیر آسمان ایران

پنجره ای به سوی شگفتی های کیهان

زیر آسمان ایران

پنجره ای به سوی شگفتی های کیهان

زیر آسمان ایران

میلیون ها سال است که شب هنگام آسمان را ستارگان چشمک زن و حیرت انگیز می پوشاند و کره زمین بسان فرفرهای چرخان خورشید را دور می زند و بشر هزاران سال است که به رصد آسمان پرداخته و همچنان در تکاپوی جست و جوی عمیق تر آسمان است زیر آسمان ایران
نگاهی است به آنچه که در دنیای هیجان انگیز نجوم در حال وقوع است و پنجره ای هرچند دریچه وار به سوی شگفتی های کیهان.

سحابی بومرنگ

دوشنبه, ۱۹ اسفند ۱۳۸۷، ۰۲:۲۱ ق.ظ

به نظر شما سردترین جای دنیا کجاست ؟ قطب جنوب ، شمال یا در بالای قله ی اورست ؟!

سردترین جای دنیا را نباید در زمین جستجو کرد و هنگامی هم که از زمین نا امید می شویم ، ناگزیر باید به آسمان روی بیاوریم !

سردترین جای شناخته ‌شده ی جهان درون سحابی بومرنگ ( Boomerang nebuka ) است .

این سحابی در صورت فلکی قنطورس ، در فاصله 5000 سال نوری از کره ی زمین قرار دارد . این سحابی از نوع سحابی‌های سیاره‌نما ( planetary nebulae ) است .

این سحابی با دمای ۲۷۲- درجه ی سانتی گراد ، تنها یک درجه گرمتر از صفر مطلق ( پایین حد برای همه درجه حرارت‌ها که در آن جنبش مولکولی وجود ندارد ! ) است .

حتی درخشش ۲۷۰- درجه ای پس زمینه‌ای کیهان ، ناشی از مهبانگ ، گرم تر از این سحابی است . این تنها شیئ یافت‌شده تا به حال است که درجه حرارتی پایین‌تر از پرتوتابی پس‌زمینه‌ای کیهان دارد .

به نظر می‌رسد که شکل کلی پاپیون‌ مانند بومرنگ بوسیله وزشی بسیار شدید ، با سرعتی حدود 310000 متر در ساعت به وجود آمده باشد که گاز به شدت سرد را از ستاره ی مرکزی در حال مرگ به خارج می‌راند.

به گفته ی ستاره ‌شناسان این ستاره 1500 سال است که به اندازه ی یک هزارم جرم خورشید در هر سال ماده از دست می‌دهد . این مقدار 10 تا 100 بار بیشتر از از سایر اجرام مشابه است .

گسترش سریع سحابی باعث شده است که این سحابی به یکی از سردترین مکان‌های شناخته‌شده جهان بدل شود . گازی که با سرعت به بیرون جریان دارد ، یک حباب نزدیک به خلا ایجاد می‌کند که سرمایی فوق‌‌العاده دارد .

تصور می شود که طول هر یک از بخش های این سحابی به یک سال نوری برسد ، یعنی مجموع طول این سحابی عظیم دو سال نوری است که برابر نیم فاصله ی بین خورشید و نزدیک ترین همسایه ی آن ( آلفای قنطورس ) است

سحابی‌های سیاره نما در اطراف یک ستاره ی درخشان مرکزی تشکیل می‌شوند ، هنگامی که این ستاره در مراحل انتهایی زندگیش از خود گاز بیرون می‌دهد .

منبع"ایرانیکا

 

 

  • ۸۷/۱۲/۱۹
  • مهدیه

ثبت دیدگاه (۱)

سلام وب خوبی داشتی انشاالله تولد یک سالگی وبلاگت رو ببینم
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی